baby IVF

assalamualaikum n hai....

hehe lama xbersiaran..
iols dah bersalin pon 6/12/2016 aritu...
alhamdulillah ya allah alhamdulillah...

jum major throwback...
post iols yg lepas masa 30w, 
ada mention nk jumpa pakar nak diskus bersalin normal or czer kan.
hurmmmmm..masuk2 bilik doktor, trus cakap saya nk normal.
doktor tu xcakap xboleh tapi dia saiko phewwwww...
antara ayat saiko,

"rahimi (hubby) bukannya dekat dengan awk sentiasa..
buatnya awak sakit nk beranak den dia xde kat sisi awak cmane?"
"kalao normal, awak xpandai teran or apa2 terjadi masa proses bersalin tu, awak kena undergo emergency czer which is kalau boleh saya xnak la mcmtu..bla3"
"camni lah, kalau 39w awak xbersalin jugak, kite czer.
skang kite book date dulu, awak boleh cancel bila2 nak cancel"

maka, aku sebagai manusia yg lemah lagi hina, bersetuju la book date dulu. huhuhu
mula2 dia cakap bfore 39w kan, skali dah nk tulis dalam buku tu,
tarikh makin lama makin depan. cisssssss!!

maka, bersetuju la kedua2 belah pihak 6/12/2016 which is masa tu aku 39w tepat2.
5/12/2016 check in...
dengan syarat, aku nak doktor tu conduct operation tu n dia yang jahit.
sempat husben gurau, jahit comey2 eh doktor. huhu 
dan sepanjang treatment IVF aku dari sampailah keluo seketoi baby,
dia lah yang handle. alhamdulillah..hanya allah yg boleh balas jasa beliau.

dan dengan itu, terbelah lah perot paus ni ku pada 6/12/2016
dan jam 8.51 am, terkeluar la seketoi baby dengan berat 3.62kg. huhuhu
kalau tanya aku, hingga ke harini, masih terbayang time operation tu.
taubatttt rasa xmo dah. tapi nk buek cmano..
kalau lah anak boleh dibeli di kedai. =p

baby kena tahan kat scn satu malam sebab
 detailed scan haritu kan suspek buah pinggang bengkak.

ok hilang dah idea nk nulis.
layan gambar aje lah..huhu





alhamdulillah..baby di tahnik oleh tuan guru haji abdul hadi awang.
semoga anakanda menjadi umat yg soleh dan manusia yang berguna. aminnn

 nanti next update announce name baby. hehe
 



36 weeks!

assalamualaikum n hai korang....

phewwww 36weeks already. huhu
tido malam dah x seindah dulu. 
pusing kiri xkena,
pusing kanan xkena. haishhh T___T
nk sangattttt mgndung kan atie! sile jgn komplen dush!!

baby pon aktif mnendang..kol 11-5 pg mmg aktif gila.
btol2 ikut shift ayah nye ni nmpak gaya. *rolling eyes*
alhamdulillah barang2 dia semua dah settle beli.
but being mak yang suke membazirkan duit ni kan,
 ade je benda nk tambah. :p
 contoh: dah beli baby bath jenama buds, organics la konon..
tambah lagi yg zwitsal.
alasan wangi...hahahah
eh tapi seriusly bedak zwitsal sangat wangiiiii!
ok aku dh pakai pon now =p

aku jenis xpakai compact2 powder ni..
xreti..pakai bedak baby ajeee. heee
so sbb tu always rasa muda, feeling2 baby. puiiii
 
yang pre-order online, personal shopper oversea pon,
semua dah selamat sampai.
alhamdulillah xde kes kena tipu ke ape.
risau jugakkkk...
bukan skit2 duit beli..
nak2 stroller mini cooper, carrier maxi cosi tu...
bukan rm singgit dua....huuuu

2 minggu lps, 34w baru basuh baju2 baby.
heehhe i is pemalas...
yang sedihnyeeeeee, ade yang turun kaler!!
arghhhhh sentap makk nak!
belom pakai lagi.. T_________T







basuh ngan sabun PUREEN A-B-D
ya ampunnnnnn sedap gile bau.
veri the baby2.
rase mcm baju omak pon akan basuh pakai sabun ni je lpas ni. 
biar botak kepala ayah kuokan duit beli sabun. *gelak syaitonn*

pagi tu masa decide nak basuh, cuaca elokkk aje.
siap basuh, nak jemur, hujannn turun.
T________T
ampaian yang 3 tingkat tu, mmg beli khas untuk sidai 
baju baby dalam pantang nanti. 
maklumlah...musim hujan.
so senang nnti jemur dalam rumah aje.
ringan pon ringan.
beli kat lazada...
kat situ ade jugak harga berbeza2.
being cheapskate punye omak, haruss pilih yg memurah. =p

 
 aku syak, seluar ni punca segalaa2 nya. sobssss


 
lepas tu minggu lepas buat maternity shoot kat studio.
plan nk outdoor, tapi hujan.
so dalam studio aje lah.
tu pon nyaris aku suh cancel saat2 akhir.
huuuuu malas+xlarat sangat skang.
tapi masih lagi ulang alik pagi2 g keje
dalam 45 minit pergi n balik.
demi untuk membeli sbuah handbeg mencari sesuap nasi...

=)

36w nih, hari2 pesan kat baby nk kuo tunggu ayah ade skali.
wiken ni ayahnye xbalik.
fuhhhhh pls baby....pls wait for ayah k.




scan 4D

salam n hai korang....

nk update erkk more on nk buat kenangan kt blog ni.. :)
hari tu g buat scan 4D kat
klinik nabilah kemaman.
RM80 tapi xde cd la. die just copy dlm pendrive 
yang sndri bawa. huuu

masa tu 29w 5d ikut LMP
(LMP tu last mestrual period. period terakhir)

hurmmmm si kecik dlm perot xbagi kerjasama lgsg!
die ttup muka dengan tangan die...
doktor dapat capture sipi2 je.
sentap mak nakkk.

lagi 2 minggu, ayah die balik,
ingat nak g repeat lagi.
walaupon doktor ade ckp, kalo dh ttup muka ni,
die slesa duk gini. so mungkin scan lagi sekali pon kdudukan mcmni.
*mata ke ats*
yang si ayah ni plak, 
kembang2 lubang hidung bila doktor ckp mcm banyak resembling dia.
hidung kembang, pipi kembong.
bertambahhhhh sentap mak nak!!!



tak kisah lah awak nak ikut ayah awak ke, mummy awak ke,
asalkan awak keluar sihat dan sempurna. aminnn :)
  





30 weeks

salam n hai korang...

harini genap 30weeks kalau ikut LMP..
suppose 10/10 ade appoinment ngan pakar discuss nak beranak mcmane.
yuppp discuss cara beranak...huhu
aku kan precious pregnancy (read: via IVF)
*sidebar iolss ade cerita perjalanan IVF iols* 
so doktor akan tanye nak ceaser ke x..
kalau yg pregnancy normal (read: natural),
biasa gov mmg akan suruh bersalin normal unless kandungan bermasalah la.

setakat ni mmg kalau boleh aku nk secara normal la.
ehemmm iols nak 10 org anak ok. hahaha

so suppose 10/10,
iolsss mintak tunda nk jumpe 23/10.
wahhhhhhh haku yg mintak tunda ok!
bukan pakar tu. hahahahahah 

alang2 23hb tu nk kena jumpa pakar untuk detail scan baby kt HSNZ,
so sekalikan lah.
 n luckily doktor tu okeh je. 

sbenarnya hari tu masa 28w, (28/8) dah g buat detail scan.
tp pakar found that baby punya buah pinggang besar skit dr normal but not sure yet.
T______________T
so sbb tu kena repeat scan. 
ya allah, mintak lah haritu doktor salah.
xsanggup nk tengok baby kne cucuk situ sini if betol nanti. T_T
xnak bincang hal ni dah.

hurm kelengkapan baby semua dah siap. :)
tinggal nak basuh...
tunggu lah ayah die balik baru basuhkan bcoz mak is malas. hahahaha 

kerap sangat kena cramp or ade org panggil simpul biawak dinosor or kejang pagi2,
sakit wooooooo. nasib x baik, dua2 belah kaki kena. T_T

aku memang xminum susu, 
tapi aku amik pil kalsium shaklee 4 biji,
aku pakai stokin sbelum tido siap beli stokin mahal jenama school tu okeh!
aku tggikan kaki (read: gantung kaki alas bantal)
aku tido pon tak on aircond taw. berkipas ajeeee
tapiiiiii y y y y kena jugakkkk??? huwaaaaaa
 dahla laki jauh...sob3

belanja satu gambar mak buyung eh arini :p






salam aidilfitri 2016

assalamualaikum n hai korang,,,,*wave hand*

hari ni 20 syawal,
tak terlambat kot nak wish 
selamat hari raya kan?
so selamat hari raya n maaf zahir batin korang. =)

first day raya tahun ni husben iols tak de. 
berkhidmat utk masyarakat katenye *mata ke atas*
 raya kedua tu pon mlm baru dia sampai.
husben ade ke xde ke, raya tetap raya. hahaha

pagi2 raya, 
baru whatsapp husben baju mana nak pakai dulu nih. ahhaha
saje lahhh kan buat2 macam tak lupekan dia. =p
 sungguh xtipu...
baju2 yang di beli tu kebetulan matching ngan baju raya. 
nampak kan kami sehati sejiwa. lalalalalala

 raya tahun ni mak buyung rasa nak makan kek...

yang bawahh tu puasa paling penuh *rolling eyes*
 
 ni je yang ade dalam rumah.
yupppp kami bertiga aje.
adik yang laki kena keja jugak...
husben iolsss keje. 
tinggal lah yang ini je....

semua tegur 16w perot tak nampak lagi.
biorlahhhhh...mudah omak nk turunkan berat bdn nnti. 

 saya ade satu penyakit suke kumpul sampul duit yang belum guna. hehehe
ni collection dari tahun start bagi duit raya. 2013...


 raya ketiga baru ade gambar raya bdua. sobss

raya ke empat bantaiiii g KL. huhuhu
dah lama okeh xberjalan...
raya ke lima balik tganu tu, sempat la tengok jemmmm mcm hape kt LPT tuh.
tengok sambil gelak...opssss =p

*gambar selingan*
haihhhh die ni memang. 
aku cakap sakit tekak, tang2 tu jugak die nk check.
tengah breakfasttt okeh!

dah tu je cerita raya 2016 haku. kikiki
insyaallah tahun depan raya bertiga =p
dah warning siap2 husben,
andaikata ry tahun dpn aku dah kt penang,
die plak xleh cuti mcm tahun ni,
silaaaaa hantar i n anak balik terengganu dulu sebelum raya. hahaha

selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir batin.