30 weeks

salam n hai korang...

harini genap 30weeks kalau ikut LMP..
suppose 10/10 ade appoinment ngan pakar discuss nak beranak mcmane.
yuppp discuss cara beranak...huhu
aku kan precious pregnancy (read: via IVF)
*sidebar iolss ade cerita perjalanan IVF iols* 
so doktor akan tanye nak ceaser ke x..
kalau yg pregnancy normal (read: natural),
biasa gov mmg akan suruh bersalin normal unless kandungan bermasalah la.

setakat ni mmg kalau boleh aku nk secara normal la.
ehemmm iols nak 10 org anak ok. hahaha

so suppose 10/10,
iolsss mintak tunda nk jumpe 23/10.
wahhhhhhh haku yg mintak tunda ok!
bukan pakar tu. hahahahahah 

alang2 23hb tu nk kena jumpa pakar untuk detail scan baby kt HSNZ,
so sekalikan lah.
 n luckily doktor tu okeh je. 

sbenarnya hari tu masa 28w, (28/8) dah g buat detail scan.
tp pakar found that baby punya buah pinggang besar skit dr normal but not sure yet.
T______________T
so sbb tu kena repeat scan. 
ya allah, mintak lah haritu doktor salah.
xsanggup nk tengok baby kne cucuk situ sini if betol nanti. T_T
xnak bincang hal ni dah.

hurm kelengkapan baby semua dah siap. :)
tinggal nak basuh...
tunggu lah ayah die balik baru basuhkan bcoz mak is malas. hahahaha 

kerap sangat kena cramp or ade org panggil simpul biawak dinosor or kejang pagi2,
sakit wooooooo. nasib x baik, dua2 belah kaki kena. T_T

aku memang xminum susu, 
tapi aku amik pil kalsium shaklee 4 biji,
aku pakai stokin sbelum tido siap beli stokin mahal jenama school tu okeh!
aku tggikan kaki (read: gantung kaki alas bantal)
aku tido pon tak on aircond taw. berkipas ajeeee
tapiiiiii y y y y kena jugakkkk??? huwaaaaaa
 dahla laki jauh...sob3

belanja satu gambar mak buyung eh arini :p






5 comments:

muis ismail said...

salam sis...
sejak kaunseling bln 5, last month period sy kol hospital bgtau patutnya dah ada kosong..tapi sebab period hari cuti, so masa kol dah hari ke 3, ke4..patut hr tu dah kena ke hospital ambik ubat. so postpone lagi ke bulan ni..

soalan saya...bila kita dah start ni prosesnya berapa lama sehingga ke hari pick up tu? hehe
harap sis sudi reply kat sini ye..nanti sy jengah sini balik :)

atie said...

@muis ismail
ambik ubat untuk cucuk ke? or utk regularkan period?
n awk buat kt hosp same ngan sy ke?

kalo utk regularkan period, mcm sy evritime period kena kol. kire nye kalo ade ksong, rezeki la boleh terus buat n boleh terus g amik ubat cucuk2 tu.

kalo amik ubat utk cucuk2, biase start cucuk day 2-12, pick up hari ke 14-16 or mungkin 12-16 gtu lah bergantung pada size telur kita.jd total hari dari first period, dlm 16 hari plus minus.

erkkk harap mnjwab soalan awk.

muis ismail said...

selalu sy cucuk gonal f je..sebelum ni cucuk for iui. tak pernah ambik ubat regularkan period lagi.

so maknanya if sy ke hospital ambik ubat next week, jadinya proses ivf tu semua akan setel dalam bulan ni jugakla lebih kurang...

ivf sy ni kat hospital terengganu jugak.

treatment sebelum ni hospital kota bharu sbb sy dr kelantan

lagi satu nak tanya, masa pergi ambik ubat cucuk tu, terus kena bayar payment macam dalam jadual dia kan?
then bayar for ivf or icsi then bayar utk proses transfer, bekukan dengan transfer forzen embrio kan?

atie said...

@muis ismail
ambik ubat, den tggu period lah. hehe kalao period bg kerjasama, haah boleh la kot hbes bulan ni.
sy pon ccuk gonal-f aritu..
owh awk xleh ye amik ubat kt hosp kota baru tu?

haah suppose byr payment mcm jadual. tapi sy aritu byr lmbt skit sbb nurse lupe cmane ntah. tapi siap2 kan duit awl2 la senang. die mntak, leh terus bagi je :)

kalo awk dh fresh transfer, xpyh dh transfer frozen. depends pd plan doktor n depends pd bdn kite.

mcm sy, lps pick up mmg doktor ckp sy xde fresh transfer. huuu

muis ismail said...

oo..macam tu.
if ikutkan hujung bulan ni sy dah boleh buat pick up..
tapi terpaksa tangguh pulak sebab bulan ni memang tak boleh curi masa utk treatment.
so tangguh sampai period hjng november.
lagi satu nak tanya lepas pickup n transfer, sis rehat berapa lama hari tu?
sy plan nak cuti dr kerja dalam 2 minggu ke..
ke sis rest lagi lama? :)