pemergian ayahanda

assalamualaikum n hai...

xtahu nak mula dari mana...
on 3/2/2016 dlm 8lebih pg cmgtu, 
mama whatsapp cakap ayah ada kat emergency hosp besar kuala tganu.
masa tu aku dalam kelas, so gtaw ma kalau ape2 hal ma bgtahu la.
ma xcakap pon keadaan ayah cmane masa tu sbb die sndri pon ade kt umah
tgh kemas2 baju incase nk kena jaga ayah nnti kt hosp.

dalam masa yg same, aku kol jugak my husben mintak die update ngan kawan2 dia keadaan ayah.
kalau xteruk, ingat nak pergi petang je. 
ye la...kalau g pagi tu pon, waktu melawat 12-1 sahaja.
kalau bukan waktu melawat xleh masuk gak.
aku mcm bingung2 lagi waktu tu...
masuk bilik lect, juz bgtahu kwn2, 
urm ayah aku ade kt emergncy tganu. tu je..smbung wat keje.

bberapa minit lepas tu, husben kol bagitahu
'ayah ade kt red zone. syg pergi la hosp cepat2 sbb da tekan dada dua kali (cpr), n intubated tu. not good sign syg'

aku pon kemas brang2, balik umah sewa kemas baju2. 
n straight to hosp besar tganu.
kemaman-kuala trganu 2 jam lebih.
sampai sane, nampak la ma duk nunggu kt emergency tu.

dlm 10 mnit lepas tu, nurse panggil waris apandi baba cakap dh nk tolak ke ward.
owh ms tu 12.30 so kire waktu melawat.
boleh la naik skali ngan ayah....

ayah memang xsedar dh masa tu...mcm2 jenis mesin dipasang kt die.
dorang letak kt blik rwtan dlu sbb ward tu bed penuh.
hubby still update ngan kwn die....
den hubby whatsapp,
'syg, ayah tu dah kritikal sgt tu. mata dh membulat habis. jantung dah slow. bgntung kt ubat n mesin'
aku: hubby as doctor, estimation?
hubby: hubby estimated plg awal lps asar, plg lewat lpas maghrib. syg suruh la edi duk tepi ayah ngucap tepi telinga dia. n hubby dah gtaw kwn hubby doktor azhar, walau bukan wktu melwat pn, waris boleh masuk sbb dah nazak.

aku bgtahu adik2, tapi langsung xbgtahu mama. xmao ma sedih...
kol 2 habes waktu mlwat, aku trun bwh jap ingt nak cari makan.
xmakan pape langsung lagi dr pagi...

tengah2 order kfc, adik pempuan aku kol cakap ayah dah xde.
trus bungkus2, laju2 naik.
masa tu rasa mcm bingung lagi.....

den ma decide nk upah org mandikan kt spital tu jgk (read: rumah myt)
aku n edi(adik laki), mandikan jenazah ayah. masa tu air mata turun dengan lajunye.
kafan, sembahyang pn kat sane.
alhamdulillah lancar....pkol 4 van jenazah bertolak balik ke paka.   
lepas isya,dekat pkol 9, jenazah selamat dikebumikan.

alhamdulillah...semua berjalan lancar walau hujan renyai2.
tanye jugak ma, ayh xde bagi sign ape2 ke,
ma cakap xde.

ayah meninggal sebab usus dlm perot die tersumbat,
den sebab dh tersumbat, infection n burstt pecah.
so bleeeding dalaman....
memamng da 2 mggu ayah ngadu sakit perot. on off gitu
ma nak bawa die g hosp die xnak...till la selasa 2/2/16 pkol 9mlm tu ma cakap die batuk kuo darah.
time tu ayah sendri yg suruh bw die g hosp...
ma hantar hosp dungun dlu...den dungun bawa g hosp besar tganu.

ayah memang xde sakit ape2 yg kronik kecuali asma.
jiran2 pon mcm terkejut sbb baru lagi nampak ayah naik moto.

semoga ayah berada dalam kalangan orang-orang yang beriman. amin~~~
081255-03022016

*gambar aidilfitri 2015*



T____T
al-fatihah




3 comments:

khairil anuar said...

Al fatihah...
Salam takziah atie dan keluarga.
Ayah kebumi kat tanah perkuburan kat simpang tu ke?.

atie said...

tq..haah tanam situ tepi kubur mok die. :)

khairil anuar said...

Semua selamat doh tu...alhamdulillah. bykkan doa utk dia. :)